martes, 24 de enero de 2012

Tema 14

Escola i societat digital - experiències pedagògiques - recursos TIC-TAC
Escola i comunicació de mases -mediació educadora - cultura personalitzada

¿Milloren els aprenentatges amb les TIC?

El canvi de paradigma del docent és fonamental perquè les TIC contribueixin a aprenentatges significatius.
Aprenem a millorar les competències i a desenvolupar les capacitats cognitives, afectives, motrius i de relació interpersonal. Fins a ara l'escola ha potenciat les cognitives.

L'ús contínu de les TIC faciliten l'accés a la informació. AL realitzar diversos projectes es pot estimular el desenvolupament de les competències bàsiques i encara que en la pràctica, les notes no pugen molt, es pot estar segur que si es genera un aprenentatge significatiu.
Milloren molt els aprenentatges (els quals necessiten per a desembolicar-se en la societat del segleXXI).

Només queden fora d'aquest àmbit els relatius a elaboració manual (estructura espacial dels elements gràfics en el foli, del traç, del text, del problema, de l'experimentació, etc.); així com l'art i l'experimentació (fang, pintura, ball, imants, barreges, etc.). No obstant això millora molts altres aprenentatges que no estan recollits adequadament en els currículums.

Les TIC van a facilitar l'adquisició d'algunes competències bàsiques relacionades amb la forma de buscar la informació, de ser crítics amb ella, de tenir autonomia a l'hora de treballar, i això va a contribuir a noves formes d'aprendre i adquirir les competències bàsiques.

 
Educar la mirada – AULAMÈDIA

Aula Media organitza les Jornades d’Educació en Comunicació, sota el títol “Educar amb la mirada”. Des d’aquesta organització ofereixen al professorat materials didàctics per concretar i implementar la reflexió sobre la consciència social davant els mitjans de comunicació i sobre l’alfabetització mediàtica de la societat que doti a la ciutadania d’una mirada crítica davant les pantalles.

 
Célestin Freinet et Élise

Freinet introduí tècniques i propostes pedagògiques observant els mitjans i usos culturals:
•    Text lliure
•    Llibre de la vida
•    Impremta escolar
•    Fotografia i cinema
•    Ràdio i electròfon
•    Màquines d’instrucció
•    Pla de treball setmanal
•    Correspondència escolar
•    Els mètodes naturals
•    Biblioteca de treball
•    Fitxers de treball individual.
               (veure tema 4)

Va anticipar les formes organitzatives de treball diversificat a l’aula que trencaven amb l’escolàstica i la uniformitat industrial.


Aportació pedagògica Freinet et Élise


Célestin fa pedagogia pràctica, incorpora les tècniques i aparells moderns. Estudia teoria: psicologia, sociologia. És un home de poble que contempla la vida de la natura. És un home amb compromís polític per la causa del poble i més en els moments dificils (dues guerres). És un home identificat amb la dona Élise, companya de vida.


Les tecnologies de la informació i els mitjans de comunicació


Les tecnologies de la informació i els mitjans de comunicació no canvien el model escolar, és el model escolar el que canvia amb pedagogia fonamentada en el coneixement de l'infant o jove amb els recursos, tècniques i procediments de la nostra societat que articuli totes els variables en un sistema: coherent internament,  consistent científicament, eficaç en objectius educatius i evident en el comportament cultural fora de l'escola (no sols exàmens); basat en estimular el gust pel coneixement i en enfortir la voluntat, deixant els controls com a seguretat última (M. Teixidó).

Hi ha escoles que es van anticipar canviant ja el model, com per exemple:
 
École populaire de Vence (Célestin et Élise Freinet, 1932-1966) és l'escola de les tècniques modernes, diversificació a l'aula, impremta i text lliure, mètodes naturals, pla de treball individual, assemblea de classe... 
 
Escola l'Horitzó (Josep Oliveras i Montserrat Ballús, 1972-....): escola basada en organització i tècniques Freinet que incorpora ordinadors i Logo, robòtica Lego, invents CIRIT, tesines de batxillerat des de 1982.
 
Escola Súnion (Josep Costa-Pau i Magda Planella, 1974-....) pedagogia per a adolescents en grup natural d'amics, horaris i agrupacions segons activitat, audiovisuals, vídeo, ordinador, participació en tècniques i serveis...

Escola El Martinet
(Montserrat Navarro i Meritxell Bonàs, 2005-....) organització per ambients de treball i comunitats de tres edats.

No hay comentarios:

Publicar un comentario