viernes, 4 de noviembre de 2011

Tema 2 (Activitats)


Estudieu els 30 punts de l'Escola Nova. Analitzeu junts quins tenen acualitat avui i convé tenir present i feu una interpretació actualitzada.
 
1. L'Escola Nova és un laboratori de pedagogia pràctica.
Actualment, l’escola és un laboratori de pedagogia pràctica perquè els nens aprenen manipulant, experimentat, a través de les seves pròpies necessitats.

2. L'Escola Nova és un internat, perquè solament la influència total del medi dins del qual es mou i es desenvolupa l'infant permet fer una educació plenament eficaç. Això no significa que preconitzi el sistema d'internat com un ideal que cal aplicar sempre i a tot arreu: ben al contrari. La influència natural de la família, si és sana és preferible sempre al millor dels internats.
Actualment, l’escola no és un internat ja que es prioritza l’educació que dóna la família.

3. L'Escola Nova està situada a la natura, perquè aquesta constitueix el medi natural de l'infant. Però, per a la cultura intel·lectual i artística, és aconsellable tenir a prop una ciutat.
Avui dia, l’escola no es troba dins la natura, està a la ciutat, però es fan sortides perquè estiguin en contacte amb ella.

4. L'Escola Nova agrupa els infants en cases separades i viu, cada grup de deu a quinze nens, sota la direcció moral i material d'un educador, amb el suport de la seva dona o una col·laboradora. Cal que no es privi els infants d'una influència femenina adulta ni de l'atmosfera familiar, que no poden proporcionar els internats-casernes.
L’escola actual, ha de ser una institució legalitzada, cada professor disposa de 20 alumnes més o menys.

5. La coeducació.
Actualment existeix la coeducació per tal de disminuir la discriminació de generes, encara que hi ha escoles privades en les qual nens i  nenes estan separats, però això queda en elecció de si els pares volen o no que estiguin junts.

6. L'Escola Nova organitza treballs manuals per a tots els infants durant una hora i mitja, almenys, cada dia, en general.
A l’escola d’ara, també s’organitzen activitats manuals, encara que només una hora o dos a la setmana. Antigament, predominaven més els treballs manuals ja que un cop es sortia de l’escola anaven a treballar.

7. Entre els treballs manuals, la fusteria ocupa el primer lloc. El conreu de la terra i la cria d'animals petits entren en la categoria de les activitats que tot infant estima i caldria que pogués dur-les a terme.
Actualment, aquestes activitats no són les principals sinó que són complementaries, en alguns col·legis tenen un hort i en uns altres tenen una mascota com per exemple un peix, una tortuga,etc. A més, poden fer sortides al camp o a la granja.

8. Al costat dels treballs programats, es concedeix un lloc als treballs lliures, que desvetllen el gust dels nens i els desperten l'esperit d'invenció i el seu enginy.
Actualment també es proposen als nens treballs lliures per desenvolupar la seva creativitat i imaginació.

9. La cultura del cos està assegurada per la gimnàstica natural, tant com pels jocs i els esports.
A les escoles també es dona una assignatura que és educació física en la qual es fan jocs i esport.

10. Els viatges, les excursions i els campaments tenen un paper important en l'Escola Nova.
A l’escola actual també es fan excursions i viatges en els quals els nens poden conèixer i explorar nous llocs i diferents maneres de viure.

11. En matèria d'educació intel·lectual, l'Escola Nova procura obrir l'esperit a una cultura general del raonament, més que una acumulació de coneixements memoritzats.
Actualment, també es procura que els nens raonin i resolguin el problemes a través de la seva capacitat i que els coneixements que aprenguin els entenguin i sàpiguen explicar a la seva manera, no tant saber-se els coneixements de manera memoritzada.

12. La cultura general es complementa amb una especialització, primer espontània, després sistematitzada, que desenvolupa els interessos i les facultats de l'adolescent en un sentit professional.
A l’escola actual, aquesta especialització en sentit professional es comença a donar a batxillerat o cicles i es pot terminar amb La universitat.
 
13. L'educació es basa en els fets i les experiències. L'adquisició dels coneixements surt d'observacions personals o, en els seu lloc, de les que els altres han recollit en llibres. La teoria segueix, en qualsevol cas, la pràctica; no la precedeix mai.
Avui dia, es dona una gran importància a l’educació basada en els fet i les experiències personals i es proposen als infants activitats en les quals ha d’experimentar per ell mateix però sempre desprès d’haver après la teoria, es a dir, la teoria precedeix a la pràctica.

14. L'educació es fonamenta en l'activitat personal de l'infant.
L’activitat personal que fa l’infant és un gran avantatge per poder aprendre i sense el qual la seva educació bàsica es quedaria estancada.

15. L'educació es fonamenta, en general, en els interessos espontanis de l'infant. Les actualitats de l'escola o de l'ambient generen activitats ocasionals, que ocupen un lloc rellevant en l'Escola Nova.
A l’escola actual tots els nens aprenen els mateixos coneixements. D’aquests uns els interessaran més i uns altres menys. A més, també es creen activitats ocasionals sobre alguna de les matèries donades.

16. El treball individual del nen.
El treball individual és molt important ja que ajuda al nen a aprendre per sí mateix i millorar les seves capacitats.

17. El treball col·lectiu o en equip.
Actualment, també es valora el treball en equip ja que es una bona manera de relacionar-se i d’aprendre a cooperar.

18. L'ensenyament pròpiament dit es limita al matí. A la tarda, es dediquen una o dues hores, segons l'edat, a l'estudi personal.
A l’escola actual, també s’ha d’anar per la tarda però fent menys hores i podent complementar-les amb activitats més pràctiques com esports, dansa, ja que per la tarda s’està més cansat i no s’aprèn igual per la baixa concentració.

19. S'estudien poques matèries cada dia: una o dues solament. La diversitat neix de la manera de tractar-les, més que de les matèries tractades.
Actualment, s’estudien més d’una matèria al dia i es reparteixen de diferent forma al llarg de la setmana.

20. S'estudien poques matèries cada mes o cada trimestre.
Ara, s’estudien les mateixes matèries durant tot el curs.

21. L'educació moral, com la intel·lectual, no s'ha d'exercir de fora a dins, per l'autoritat imposada, sinó de dins a fora, per l'experiència i la pràctica gradual del sentit crític i la llibertat. Sobre la base d'aquest principi, algunes escoles noves han aplicat el sistema de la república escolar.
Tampoc es pot ensenyar l’educació moral imposant-la, sinó mostrant als infants diferents situacions i les possibles formes d’actuar i deixant que decideixi lliurement.

22. A manca d'un sistema democràtic integral, en la majoria d'escoles noves els infants elegeixen delegats, amb una responsabilitat definida.
Actualment, també s’escull un delegat al qual se li atorguen una seria de responsabilitat, la més important la de ser el portaveu de tota la classe i informa al professors l’opinió d’aquesta.

23. Càrrecs socials de tot tipus poden proporcionar un auxili mutu efectiu. Aquests càrrecs al servei de la comunitat, es confien de manera successiva als petits ciutadans.
Els càrrecs de servei socials de la comunitat es confien actualment també als infants per tal de que aprenguin a col·laborar i respectar en el bé públic.

24. Les recompenses consisteixen a proporcionar als nens ocasions d'incrementar la seva creativitat. S'apliquen als treballs lliures i desenvolupen així l'esperit d'iniciativa.
Avui dia, no s’utilitzen recompenses per incrementar la creativitat.

25. Els càstigs estan en consonància amb la falta comesa. És a dir, tendeixen a posar els nens en condicions d'aconseguir millor, pels mitjans apropiats, la finalitat que es creu apropiada, que han aconseguit malament o que no han aconseguit.
Actualment, els càstigs també venen donat per la falta comesa. Alguns d’aquests poden ser posar-se de cara a la paret, quedar-se sense pati, etc. A l’institut aquest equivaldrien a les faltes lleus i greus i obrir un expedient.

26. L'emulació té lloc, sobretot, per la comparació feta per l'infant entre el seu treball present i el seu treball passat, i no exclusivament per la comparació del seu treball amb el dels seus companys.
Actualment tampoc es fa una comparació en el treball del nen amb el dels seus companys, sinó que es valora el progrés que ha fet el nen al llarg del curs.

27. L'Escola Nova és un ambient de bellesa.
A l’escola actual la bellesa no és un aspecte important. Aquesta gairebé només té rellevància a arts visuals i plàstica.

28. L'Escola Nova practica la música col·lectiva: cant o orquestra.
Avui dia, la música col·lectiva no es pràctica gaire. Tot i això, es pot fer a algunes escoles com activitat extraescolar o a les acadèmies de música.

29. L'educació de la consciència moral es practica a moltes escoles noves amb narracions i lectures que provoquen en els infants reaccions espontànies, veritables judicis de valor que, a mesura que es van repetint i accentuant, acaben relacionant-se més estretament amb ells mateixos i els altres.
Actualment, també es practica l’educació de la consciència moral a través de narracions i lectures.

30. L'educació de la raó pràctica consisteix, en particular entre els adolescents, en reflexions i estudis sobre les lleis naturals del progrés espiritual, individual i social. La majoria de les escoles noves observen una actitud religiosa no confessional o interconfessional, però amb una gran tolerància respecte dels ideals diversos, per tal com encarnen un esforç, d'acord amb els desenvolupament espiritual de la persona."
Avui dia, a les escoles públiques no es dona cap matèria religiosa. Si els pares volen que els nens facin religió els han d’apuntar a algunes escoles privades o escoles religioses que es dona aquesta educació.



                                                                 Fet per: 
                                                                 Estefania Marcos Costa
                                                                 Elena Navarro Delgado
                                                                 Irene Riguillo Moreno
                                                                 Anna Romero Cano

No hay comentarios:

Publicar un comentario