martes, 11 de octubre de 2011

Tema 1

El sistema escolar. La institució escolar

El sistema escolar va sorgir amb la Revolució Francesa al 1789. Aquesta era una revolució agrària, industrial i política en la qual la burgesia volia fer un mercat obert.
Els pensament principal dels il·lustrats era pensar amb la raó fins a tal punt que s’oblidaven dels sentiments. Basant-se en aquest, van crear un model d’ensenyament anomenat  institució escolar amb el qual volien apartar del poder als aristòcrates, nobles i clero i constituir una república.

Personatges il·lustrats
Francesos

 Jean-Jacques Rousseau (Ginebra, Suïssa, el 28 de juny de 1712Ermenonville, França, 2 de juliol de 1778) fou un dels principals filòsofs del segle de les llums en llengua francesa. Aquest deia que s’havia d'observar al nen i conèixer-lo per conduir-lo i acompanyar-lo en el procés d'aprenentatge. Deia que el nen havia d'aprendre per ell mateix. A més creia que la societat més lliure era aquella que basava la seva educació en el transcurs natural. Va marcar la pauta de l’escola activa.

Nicolas de Condorcet (Ribemont, 17 de setembre de 1743 - Bourg-la-Reine, 28 de març de 1794) fou un filòsof, matemàtic i politòleg francès, introductor del sistema d'educació pública a França. volia que la cultura i l’ instrucció (saber llegir i  escriure) arribés a tothom (escola universal i pública) i a més separar aquesta de l’església. Això era una novetat ja que en aquella època només hi havia professors particulars pels rics. Es va interessar per la defensa dels drets humans (fins i tot el de les dones) per tal de poder garantir la felicitat i el desenvolupament dels individus i millorar la convivència a la societat.

Personatges romàntics 
Alemanys

Johann Christoph Friedrich Schiller (10 de novembre de 1759, Marbach am Neckar, Alemanya - 9 de maig de 1805, Weimar, Alemanya) va ser un poeta, escriptor, filòsof i historiador alemany. Volia educar per la bellesa, ja que aquesta era la que feia possible educar alhora les facultats sensibles (sensibilitat) i les racionals (raó) amb una gran harmonia, un equilibri que era donat per l’estètica. Això era l’anomenada “educació estètica”i creia que la cultura i l’Estat havien de ser així per tal de poder salvar els trets humans i garantir la llibertat a l’home.

Johann Wolfgang von Goethe (28 d’agost de 1749, Hesse, Alemanya – 22 de març de 1832, Turíngia, Alemanya) fou un poeta, novel·lista, dramaturg i científic alemany que va ajudar a fundar el romanticisme. 
 Creia que a l’educació hi havia dos parts
1.       L’ensenyament del contingut.
2.       El resultat.


Conceptes que cal diferenciar
  • Instrucció: és l’aprenentatge que té un component repetitiu, rutinari.
  • Ensenyament: és un pas més que l’instrucció, mostra el coneixement, el presenta abans i l’explica.
  • Educació: és el procés que ajuda a constituir la conducta del nen i li aporta els coneixement culturals. Intervé tothom: escola, societat, família, mitjans de comunicació...  
  • Aprenentatge: resultat de ensenyament i educació.
  • Formació: és l’aprenentatge realitzat al llarg de la vida d’un individu en centres especialitzats, amb la finalitat de completar la formació inicial, per a reciclar-se o com a passatemps.
  • Ensinistrament: habituació mecànica, per exemple: tallar, és un hàbit que cada cop es fa millor.
  • Domesticació:  fer tractable (una persona de caràcter rebel i esquerp). S'utilitza més per animals.
  • Didàctica: ciència que orienta i dirigeix el procés d’ensenyament-aprenentatge.
  • Pedagogia: és la ciència que té per objecte l’estudi de l’educació. És l’encarregada de treure les capacitats socials de cada persona per poder desenvolupar-se. 

Altres conceptes
Metodologia: del grec metà "més enllà", Odos "camí" i logos "estudi"), fa referència al conjunt de procediments basats en principis lògics, utilitzats per assolir una gamma d'objectius.  El terme mètode s'utilitza per al procediment que s'empra per assolir els objectius d'un projecte i la metodologia és l'estudi del mètode.
Ha vingut a substituir didàctica.

Imperi Napoleònic
La institució escolar també té un instrument del despotisme il·lustrat el qual va estar donat per Napoleó, a finals del segle XVIII. Aquest era un dèspota il·lustrat que volia l’uniformització del centralisme. És va basar en els pilar que hi havia a l’imperi Romà: llengua-dret-religió i va fer un petit canvi: llengua-dret-escola, en la qual tots havien de parlar la mateixa llengua.

Els agents d’educació
  • Família
  • Escola
  • Societat
Una institució o establiment escolar  és cada una de les escoles que tenen una finalitat compartida, tots participen (mestres, pares...)
El sistema escolar és un conjunt d’escoles.

La paraula ensenyar ve del grec: mostrar, organitzar situacions, treure d’una persona la seva capacitat

Orientacions en el decurs de la història
  • Paideia: iniciació a la cultura a través de la gimnàstica i la música
  • Arts liberals: arts de l'humà lliure, belles arts i arts científiques (matemàtiques,…)  per als il·lustrats, et fan lliure. 
Cada cop més gent té accés a les arts liberals i les practiquen fins i tot els pagesos.
Pervivència de les dues orientacions
Les altres són: arts servils o mecàniques

Bibliografia
  • Viquipedia
  • Institut d’estudis catalans  
  • Apunts de classe i diapositives

No hay comentarios:

Publicar un comentario